Šlechtic Sergej Rachmaninov. Dvojité výročí skladatele, virtuózního klavíristy a dirigenta

2. duben 2023

V Poledních koncertech si připomeneme 150 let od narození a 80 let od úmrtí ruského skladatele průřezem jeho tvorby.

Hudba musí vycházet ze srdce a k srdcím přicházet. Skládání hudby je pro mě právě tak základní složkou mého bytí, jako dýchání a přijímání potravy.

Sergej Rachmaninov

Skladatel vychvalovaný do nebes i vysmívaný. Z jakého důvodu? Jeho kritikům vadilo, že neodešel z tradičních, dokonce záměrně konzervativních pozic ruského romantismu 19. století, do hloubi své skladatelské duše ovlivněn Čajkovským.

Těm, kdo styl Rachmaninova obdivovali, a stále to platí, tohle vše konvenuje: dech beroucí melodická linka, pocity snovosti, nostalgie, touhy a elegance aristokrata. A Rachmaninova odpověď se nabízí: „Připadám si jako duch bloudící v odcizeném světě“, napsal Rachmaninov v roce 1939. „Nedokážu se odpoutat od starého způsobu komponování, ani si nedokážu osvojit ten nový. Vyvinul jsem obrovské úsilí, abych vstřebal současný hudební styl, ale prostě mi to nejde. Nedokážu se z ničeho nic odpoutat od svých starých hudebních bohů a najednou pokleknout před novými.“

Čtěte také

Poslední z linie ruských romantiků Sergej Rachmaninov se podle gregoriánského kalendáře narodil 1. dubna 1873 do aristokratické rodiny na statku ve vsi Semjonovo a zemřel 28. března 1943 v Beverly Hills v Los Angeles. Celý svůj aktivní život strávil vlastně na turné, v Evropě i USA. Z Ruska nadobro odešel v roce 1917, což ovlivnilo do velké míry jeho kreativitu – mimo své milované Rusko zkomponoval nebo dokončil pouze šest skladeb. „Jsem ruský skladatel, moje vlast určila můj temperament a pohled na svět. Moje hudba je duchovním dítětem mého temperamentu, takže je ruská.“ Dvojité výročí skladatele, ve své době hlavně virtuózního klavíristy a dirigenta, oslaví sedmidílná série koncertů s názvem Šlechtic Sergej Rachmaninov, která v chronologickém sledování jeho života i 45 opusů jeho díla představí prostřednictvím celosvětově uznávaných klavíristů, orchestrů a dirigentů Rachmaninovovy skladby ryze klavírní, koncertní, symfonické i liturgické povahy.

Spustit audio

Související