Prodaná nevěsta není žádná selanka. Divadlo pod Palmovkou se popere s českou národní operou

8. prosinec 2023

Příští rok si budeme připomínat 200. jubileum Bedřicha Smetany. Pražské Divadlo pod Palmovkou ale vzdalo neobvyklý hold hudebnímu skladateli už nyní. Na jeho prknech se 9. prosince poprvé objeví Prodaná nevěsta. Protože však jde o činoherní scénu, nečekejte operu!

Ta opera v sobě má esenci češství, jestli něco takového vůbec existuje. Já jsem si po letech přečetl pozorně libreto a zjistil jsem, že to vůbec není taková selanka, jak bývá často inscenovaná… Je třeba zajímavé, že tam všichni lžou, nikdo neříká nikomu pravdu, všichni vymýšlí pořád nějaké lsti, každý si jde tvrdě za svým zájmem. Je to vlastně strašně drsné. A my neděláme nic jiného, než že tohle vytahujeme a akcentujeme, a v podstatě nám z toho vychází taková kritická, možná trochu satirická věc o nás Češích.“ Takto uvažuje režisér Jakub Krofta nad Prodanou nevěstou, kterou společně s hudebním skladatelem Ivanem Acherem a hereckým týmem Divadla pod Palmovkou (s Pavlou Gajdošíkovou v roli Mařenky) převedl do podoby současné hry se zpěvy.

Prodaná nevěsta

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.