Písničky ke mši nebo jen tak pro radost zpívají děti z vodňanského sboru Fuska už rok

28. červen 2020 11:36

První rok existence slaví farní sbor Fuska ve Vodňanech. Každý pátek dochází na faru čtrnáct dětí, kromě náboženských písní zkoušejí i své vlastní kousky. Impuls k založení sboru dal farář Josef Prokeš.

Název Fuska vznikl jako zkratka pro farní uměleckou skupinu. Sbor vede Lenka Ebelová. „Je to pro mě hlavně radost, jenom někdy fuška. Chtěla jsem, aby to nebyla nuda, protože se scházíme v pátek, kdy jsou všichni už unavení, takže se snažím hlavně o příjemnou hravou atmosféru. Jde také hodně o společenství, že se tady děti potkají,“ říká.

„Ve sboru se mi líbí, akorát tady mám i dva sourozence, takže někdy je to trochu náročné,“ komentuje Sára. „Mně se tady taky moc líbí, je tu příjemná atmosféra, příjemní lidé,“ dodává Tereza.

S nápadem na založení sboru přišel místní farář. „Navrhl mi, že by bylo fajn spojit děti, kterých je tu hodně a mnohé mají hudební talent. Cílem je, aby sbor mohl zpívat na mších, nemáme ambice prezentovat se mimo farnost,“ dodává Lenka Ebelová.

Přesto má sbor na repertoáru i několik hravých písní, které více než do kostela patří právě na vodňanskou faru, kde se děti každý týden setkávají. „Náš první rok byl přerušen koronakrizí, ale myslím, že jsme se opravdu stmelili a užili jsme si to,“ uzavírá sbormistryně.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související