Finále Concertino Praga 2021: Napětí a emoce naživo

19. září 2021

Špičkové výkony, drama a napětí do poslední chvíle a výborná atmosféra v koncertních sálech. Tak by se dalo shrnout dvojí finále 55. ročníku soutěže Concertino Praga, jež se v uplynulých dnech uskutečnilo v rámci festivalu Dvořákova Praha. 

Šťastnými finalisty sólové kategorie, do které bylo přihlášeno 58 soutěžících ze 14 zemí, se stali 3 klavíristé – Jan Schulmeister (Česká republika), Ildikó Roszonits (Maďarsko) a Ryan Martin Bradshaw (Slovensko). Čtveřici doplnil německý houslista Mark Anthony Lewin. Společně se o přízeň publika utkali 18. září v Dvořákově síni pražského Rudolfina za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou dirigenta Vahana Mardirossiana.

V sólové kategorii porotu svým výkonem nejvíce přesvědčil čtrnáctiletý slovenský klavírista Ryan Martin Bradshaw, který si pro finálové kolo vybral Klavírní koncert č. 1 b moll op. 23 Petra Iljiče Čajkovského. Za svůj výkon získal od Rodinné nadace Karla Komárka šek na částku 5 000 EUR pro jeho další hudební rozvoj a Český rozhlas mu natočí a vydá CD.

O vítězi obou kategorií rozhodovala desetičlenná porota, kterou tvořili klavíristé Justas Dvarionas, Ivo Kahánek, Milan Langer, Ewa Kupiec, houslisté Václav Hudeček a Dmitry Sitkovetsky, dirigent Jakub Hrůša, klarinetista Andrew Marriner, trumpetista Sergei Nakariakov a hobojista Alexei Ogrintchouk.

„Jsem moc šťastný, že jsem se mohl soutěže Concertino Praga zúčastnit, že jsem měl možnost hrát s velkým orchestrem a samozřejmě s výborným dirigentem a vystoupit poprvé v životě v Rudolfinu. Díky Concertinu jsem získal nové přátele a také příležitost k dalším koncertům v jižních Čechách,“ uvedl bezprostředně po vyhlášení výsledků a převzetí hlavní ceny Ryan Martin Bradshaw.

Finalisty vybírala sedmičlenná porota ve složení Jacques Ammon, Jana Brožková, Bartosz Bryla, Peter Dan Ferenčík, Vladimír Rejlek, Eckart Runge a Miroslav Sekera. Práce to nebyla lehká, výkony na prvních deseti místech v obou kategoriích byly velmi vyrovnané. Porota pracovala doma, vyhodnocení proběhlo on-line formou.

Do finále komorní kategorie se probojovaly následující soubory: Duo Mráček–Pěruška (Česká republika), Trio Vyšehrad (Česká republika), Trio INNsolitus (Rakousko) a Veloce String Quartet (Polsko). Porotu svým výkonem nejvíce přesvědčilo Duo Mráček–Pěruška (Kristián Mráček – housle a David Pěruška – violoncello), které zahrálo skladbu Zoltána Kodályho Duo pro housle a violoncello, op. 7. Stejně jako Ryan Martin Bradshaw, za svůj výkon získalo Duo Mráček-Pěruška od Rodinné nadace Karla Komárka šek na částku 5 000 EUR pro jejich další hudební rozvoj a Český rozhlas jim natočí a vydá CD. Kromě toho duo získalo ještě Cenu publika a cenu EMCY.

„Oba finálové večery, jak ten "komorní" v Anežském klášteře, tak i sólový ve Dvořákově síni Rudolfina potvrdily trend neuvěřitelně brzké profesionality a osobitosti mladých umělců. Jako Čech jsem nesmírně rád, že se v nabité mezinárodní konkurenci prosadili také čeští soutěžící - duo Mráček-Pěruška, pianista Jan Schulmeister a Trio Vyšehrad. A jako bývalý laureát a fanoušek Concertina Praga mohu zodpovědně prohlásit, že spojení tradice a erudice Českého rozhlasu se špičkovým zázemím festivalu Dvořákova Praha vrátilo tuto soutěž tam, kam právem patří, tedy mezi nejprestižnější evropské soutěže pro mladé hudebníky.“, zhodnotil letošní úroveň Ivo Kahánek, který byl v porotě obou finálových kol Concertino Praga 2021.

Výsledky 55. ročníku Concertino Praga 2021
Kategorie sólová hra
1. místo + Cena Českého rozhlasu: Ryan Martin Bradshaw, klavír (Slovensko)
2. místo: Jan Schulmeister, klavír (Česká Republika)
3. místo: Ildikó Rozsonits, klavír (Maďarsko)

Čestné uznání 1. stupně: Mark Anthony Lewin, housle (Německo)
Čestné uznání 2. stupně: Kristóf János Havasi (Maďarsko), Milena Piorunska (Polsko)

Cena diváka: Jan Schulmeister (Česká republika)
Cena Karel Komárek Family Foundation: Jan Schulmeister (Česká republika)

Kategorie komorní hra
1. místo + Cena Českého rozhlasu: Duo Mráček–Pěruška (Česká republika)
2. místo: Trio INNsolitus (Rakousko)
3. místo: Trio Vyšehrad (Česká republika

Čestné uznání 1. stupně: Veloce String Quartet (Polsko)
Čestné uznání 2. stupně: Duo Markova−Najman (Bulharsko), Ensemble Symbolique (Česká republika)

Cena diváka: Duo Mráček–Pěruška (Česká republika)
Cena Nadace Bohuslava Martinů: Duo Markova–Najman (Bulharsko)
Cena Nadačního fondu Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové: Veloce String Quartet (Polsko)
Cena EMCY: Duo Mráček-Pěruška (Česká republika)