Nejen koledování s pomlázkou, v Prachaticích se stovky lidí scházejí také k tradičnímu pekání vajec

2. duben 2024 08:35

Ťukání skořápek se po celé pondělní dopoledne ozývalo u hřbitovního kostela svatého Petra a Pavla v Prachaticích. Stovky lidí tam přilákal místní starodávný velikonoční zvyk – pekání vajec. Děti, ale i jejich rodiče a prarodiče přesnými údery zkoušeli tvrdost svých zdobených vajíček.

Pekání je soubojem dvou koledníků. „Vezmete si vajíčko, zakroužíte a ťuknete špičkami o sebe. Když vám vajíčko popraská, tak jste prohráli a musíte ho dát soupeři,“ vysvětlil dvanáctiletý Filip Šíp.

S celou rodinou dorazila Zdena Kůsová, která chodí na pekání každý rok. „Pomalu a bouchni…,“ instruovala soupeře, se kterým nakonec prohrála. Brala to ale s úsměvem.

Pekání v Prachaticích má více než dvousetletou tradici. Na jihu Čech se také udržoval zvyk koulení vajec, ten před časem obnovili v jedné obci na Českobudějovicku. „V Komařicích před několika lety uspořádali akci, kdy rodiče ukazovali dětem, jak ve svém dětství kouleli vejce po hrábích. Tam je to doposud v živé paměti,“ připomněl etnograf Jihočeského muzea Jan Šimánek.

Koulení i pekání vajec má symbolizovat definitivní vítězství jara nad zimou.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související