Malý, vysoký, tlustý i hubený. Ragby může hrát každý, říkají autoři stejnojmenné knihy

30. duben 2024

Sdílená radost, nadšení, respekt, týmový duch a disciplína. To jsou základní hodnoty sportu, který stojí na rychlosti, síle, komplexních dovednostech a tvrdých, leč přesto férových soubojích tělo na tělo. Právě svět ragby teď prostřednictvím řady rozhovorů, esejí, uměleckých fotografií a barevných ilustrací přibližuje stejnojmenná kniha nakladatelství Labyrint.

Mezinárodní kolektiv autorů v ní pod vedením Petry Novákové a Jamese Stafforda přibližuje ve dvaceti čtyřech kapitolách klíčové okamžiky sportu i dobrodružné životní a profesní příběhy hráčů a trenérů z různých zemí světa. Společná práce jim letos vynesla nominaci na cenu Magnesia Litera v kategorii nakladatelský čin i nominaci na Nejkrásnější českou knihu roku.

Ragby. Petra Nováková, James Stafford & kol.

Přestože velšský spisovatel James Stafford má jako hráč, trenér i autor oceňované knižní trilogie An Illustrated History of Rugby se vším, co se pojí se šišatým míčem, bohaté zkušenosti, hlavní editorka publikace, historička umění Petra Nováková, svět ragby objevovala poprvé: „Ragby jsem aktivně nikdy nezkoušela hrát. Před prací na knížce jsem ho znala jen okrajově – z filmových adaptací, vzdáleně od kamarádů a příbuzných. Švagr pochází z Londýna a ragby hrál profesionálně na dorostenecké úrovni, párkrát jsme na něj zavedli řeč. To všechno byly jen povrchní znalosti, které ale vytvořily startovací čáru k dalšímu, hlubšímu výzkumu,“ vypráví.

Ragby. Petra Nováková, James Stafford & kol.

Svou původní profesní parketu dokázala při práci na knize bohatě zúročit – jak při výběru uměleckých sportovních fotografií, které vedle barevných ilustrací Petry Waldauf Slabé tvoří důležitou součást knihy, tak v obsahu jednotlivých kapitol. Třeba i v té, v níž mapuje zrod unikátní sbírky známek, které kolem jediného tématu po celý život shromažďoval vášnivý ragbyový hráč Jiří Kotlový.

Ragby. Petra Nováková, James Stafford & kol.

Další strany vizuálně velkoryse pojaté knihy pak vyprávějí příběh sportu skrze portréty výrazných trenérů, hráčů i klubů. Stranou nezůstává ani slavný anglický ragbista Joe Simpson, který profesionální kariéru ukončil před dvěma lety. V rozhovoru poutavě vypráví o anglickém národním teamu, vzpomíná na okolnosti bankrotu domovského klubu a uvažuje nad tím, jaké to je hrát před vyprodanými stadiony.

Ragby. Petra Nováková, James Stafford & kol.

V knize Ragby se ale dočtete i o tom, jak se v něm ke slovu dostávaly ženy, nebo jakou tradici má v České republice. „V Československu se počátky ragby datují do 20. let a jsou spojeny s osobností autora Ferdy Mravence Ondřeje Sekory, který se s ním seznámil ve Francii. Do češtiny přeložil jeho pravidla a snažil se u nás věnovat osvětě, stál ostatně i u začátků několika českých klubů, například v Brně nebo na Slávii v Praze,“ uzavírá Petra Nováková.

Spustit audio

Související