Jména vítězů 50. ročníku soutěže Concertino Praga se dozvíme už tento týden

26. leden 2016

Už v tomto týdnu zasedne mezinárodní porota hudební rozhlasové soutěže Concertino Praga, aby vybrala vítězné nahrávky pro 50. ročník soutěže.

Letos je soutěž vypsána pro housle – violoncello – piano – kytaru. Pro všechny kategorie byly určeny povinné skladby z pera českých autorů - Lukáše Hurníka, Jiřího Gemrota, Adama Skoumala a Lukáše Sommera.

Do soutěže jsou přihlášeni soutěžící z Německa, Ruska, Slovenska, Bulharska, Rumunska, Gruzie, Ukrajiny, Rakouska, Lotyšska, Kanady a Korey. Jejich výkony bude hodnotit porota ve složení: Ivo Kahánek (piano), Leoš Čepický (housle), Leonid Gorokhov (violoncello) a Carsten Dufner (ředitel orchestru radia MDR v Liepzichu, producent a novinář). Jako nezávislí porotci byli Evropskou vysílací unií nominováni Gail Henry z Irska a Szilvia Becze z Maďarska. Předsedou poroty bude pro tento rok houslový virtuos Václav Hudeček.

Absolutnímu vítězi vydá Český rozhlas vlastní profilové CD, laureátům pak kompilační CD s výběrem z jejich oceněných soutěžních snímků.

Vítězové budou své výkony obhajovat na koncertu laureátů, který se uskuteční v Rudolfinu 10. června. Na koncert naváže tradiční Jihočeský festival Concertino Praga. Laureáti vystoupí v koncertních sálech či zámcích pěti měst v termínu od 13. do 17. června.

U příležitosti 50. výročí soutěže vznikla výstava fotografií s názvem „Talent není černobílý“, kterou si můžete prohlédnout ve vstupní hale budovy Římská. V pondělí 1. února se výstava přestěhuje do Galerie Vinohradská 12, kde bude pro veřejnost přístupná až do konce února.

Webové stránky concertinopraga.cz nabídnou i tento rok všem příznivcům Concertina aktuální informace a fotografie z jednotlivých koncertů. Připravujeme také soutěž o vstupenky na jednotlivé koncerty a zajímavosti ze zákulisí soutěže.

autor: Lucie Ryss
Spustit audio