Houslista Pavel Šporcl nahrává s Jihočeskou filharmonií speciální album v odletové hale letiště

13. květen 2021 14:14

Celou letošní koncertní sezónu odehrála Jihočeská filharmonie na letišti. V odletové hale v Plané u Českých Budějovic našla zázemí, které jí chybělo kvůli rekonstrukci koncertní síně. Atraktivní prostředí nakonec využila ke streamům některých koncertů, ale především jako nahrávací studio.

Z každého koncertu, který by běžně vidělo početné publikum, vzniklo jedno cédéčko. Celkem je jich 22 a to úplně poslední teď nahrává Jihočeská filharmonie s houslistou Pavlem Šporclem.

Tóny Mozartových skladeb rozsvítily jinak pošmourný šedivý deštivý den. Houslista Pavel Šporcl se svými modrými houslemi soustředěně spolupracoval s orchestrem, z prosklené odletové haly bylo vidět na ranvej za jeho zády.

„Tady na tom letišti jsem ještě nebyl, ale zní to samo. Musím říct, že jsem velmi spokojený. Trochu to hučí, ale první pocit je úžasný, na housle sáhnu, zahraju jeden tón a ono to kamsi zmizí, tak se moc hezky hraje,“ komentoval Pavel Šporcl.

Spokojenost ve tváři se zračila i u ředitele Jihočeské filharmonie Otakara Svobody. Letiště jako dočasný koncertní sál podle něj zafungovalo skvěle. „Vyšli nám vstříc a už asi tři čtvrtě roku tady natáčíme cédéčka, která jsme nazvali Special Covid Edition. Budeme jich 22 a mají svůj specifický charakter, protože jsou natáčena v trochu netypickém prostředí a jedná se v podstatě o živý záznam,“ řekl.

Houslista Pavel Šporcl nahrává s Jihočeskou filharmonií v odletové hale českobudějovického letiště

„Nakonec jsem vymyslel, myslím, velmi hezký program. Zahrajeme společně s Jihočeskou filharmonií a Janem Talichem coby dirigentem Adagio a Rondo od Mozarta, což jsou krásné kousky, a potom ještě přidáme cikánské melodie,“ prozradil Pavel Šporcl.

Poslední nahrávku po všech stránkách výjimečné sezóny si evidentně užíval i šéfdirigent Jihočeské filharmonie Jan Talich. Na letišti doprovázel i další kolegy houslisty, třeba Ivu Bittovou nebo Václava Hudečka. „Teď jsem se díval na celou tu škálu a myslím, že snad nikdo nenatočil tolik cédéček za tak krátkou dobu. Musím říct, že to je fajn, protože vždycky to bude nějaký dokument té doby,“ dodal.

Volba interpreta posledního koncertu a poslední nahrávky nebyla náhodná, Pavel Šporcl je totiž budějovický rodák. „Kdykoliv jedu do Budějc, tak se prostě vracím domů. S filharmonií jsem poprvé hrál, když mi bylo deset, možná dvanáct, takže Jihočeská filharmonie je, mohu-li to tak říct, můj domovský ansámbl a rád a často s nimi vystupuju,“ uzavřel houslista.

Jak se Pavlu Šporclovi s orchestrem povedlo poslední cédéčko ze série Special Covid Edition, zjistí abonenti Jihočeské filharmonie už za pár měsíců.

Související