Henrik Ibsen: Paní z moře. Jana Hlaváčová (†85) v divadelní hře norského klasika

14. leden 2024

Ve věku 85 let zemřela divadelní a filmová herečka Jana Hlaváčová. Poslechněte si ji v divadelní hře Henrika Ibsena online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Josef Hlavnička
Osoby a obsazení: MUDr. Erik Wangel, obvodní lékař (Petr Haničinec), Ellida Wangelová, jeho druhá žena (Jana Hlaváčová), Boleta, jeho dcera z prvního manželství (Hana Maciuchová), Hilda, jeho dcera z prvního manželství (Veronika Žilková), Arnholm, školní ředitel (Vlastimil Fišar), Lyngstrand (Jiří Ornest), Ballested (Jiří Hálek) a cizí člověk a hlas (František Němec)
Překlad: František Fröhlich
Hudba: Milan Svoboda
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: 1988

Tajemná přitažlivost nespoutaného moře, záhadný cizinec, který se nečekaně vrací, moc osudu a pravá láska... To jsou motivy, z nichž Henrik Ibsen utkal příběh plný skrytých dramat odehrávajících se v hloubi lidských duší. 

Jeden z nejvýznamnějších severských spisovatelů Henrik Ibsen, označovaný za otce moderního dramatu, se narodil 20. března 1828.

Čtěte také

Svou literární dráhu zahájil nejprve jako básník, ale záhy svou pozornost zaměřil na divadlo. O první drama se jednadvacetiletý mladík pokusil v roce 1849, kdy vydal tragédii Catilina, inspirovanou Shakespearem a Schillerem.

Během padesáti let napsal celkem 26 divadelních her, ve kterých je patrné široké rozpětí dramatických forem i literárních směrů.

Zřetelný předěl zaznamenáváme mezi ranými romantickými tragédiemi, od nichž přešel Ibsen ke svým hrám společensko-kritickým, ale ani tím Ibsenův vývoj nekončí. Od Divoké kachny (1884), která podle dramatikových vlastních slov měla přinést něco nového, charakterizuje jeho hry symbolismus a hlubší ponor do psychologického zázemí postav.

Do tohoto posledního Ibsenova tvůrčího období patří také Paní z moře (1888). Její hlavní hrdinka Elida je sice zasazena do realistického společenského prostředí a vazeb, ale autora mnohem víc zajímají její skryté vášně, nevyřčené touhy a ozvuky skrývané minulosti.

autoři: Renata Venclová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související