Bilerův MAČ na domácí půdě. Poslechněte si zahajovací večer brněnského literárního festivalu s letošním držitelem ceny Magnesia Litera

1. červenec 2022

Červenec je už tradičně Měsícem autorského čtení. Stejnojmenný festival letos ale odstartoval zcela výjimečně – přímým přenosem na Českém rozhlasu Vltava. Celou akci i České léto na Vltavě otevírá autor, který svůj MAČ sehrál tzv. na domácí půdě: Stanislav Biler je sociolog, publicista, spisovatel a Brňan. A taky letošní vítěz kategorie Prózy ceny Magnesia Litera. 

O oceněném románu Destrukce, o tom předchozím s názvem Nejlepší kandidát, o jeho práci publicistické i sociologické a tak různě o životě s ním v Divadle Husa na provázku promluvila Klára Fleyberková.

Čtěte také

Stanislav Biler otevřel československou linii, Měsíc autorského čtení má ale každoročně také tu zahraniční. Čestným hostem je letos Island. A tak do Brna, Ostravy, Bratislavy, Košic a Prešova přijede postupně jednatřicet ostrovních spisovatelů a spisovatelek.

Vltava bude u toho i dál. Kromě dalších rozhovorů přináší ve svém programu navíc řadu islandských literárních děl. Vyberte si z programu, své favority pak třeba můžete potkat i osobně v některém z měst MAČe.

ISLANDSKÝ PROGRAM NA VLTAVĚ

Dopolední četba

  1. 7. Halldór Armand Ásgeirsson: Sen o zahradním nábytku
  2. 7. Einar Kárason: To jediné, co umím
  3. 7. – 8. 7. Gyrdir Elíasson: Okno na jih (3 části)

Četba s hvězdičkou

  1. 6. – 2. 7. Hallgrímur Helgason – Ženská na 1000°

Esej 

  1. 7. Andri Snaer Magnason – Loučení s bílým obrem

Souzvuk

  1. 7. Ostré kry v očích

Autoři literární: Sigurbjörg Þrastardóttir, Gyrdir Elíasson, Gerður Kristný

Autoři hudební: Una Sveinbjarnardóttir, Valgeir Sigurðsson, Magnús Blöndal Jóhannsson, Anna Thorvaldsdóttir, María Huld Markan Sigfúsdóttir

Osudy

  1. 7 – 15. 7. (čtené) Helena Kadečková: Můj život s Islandem

Povídka

  1. 7. Kristín Eiriksdóttir: Umístit, opatřit, zařadit, srovnat a opatrovat
  2. 7. Bödvar Gudmundsson: Co je platné prosit Bohuděje?

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.