Beethoven či Smetana před kamerou. Představujeme slavné skladatele a interprety na stříbrném plátně

12. březen 2023

Archivy u nás i ve světě ukrývají řadu skvělých životopisných snímků. Diváci mají takové filmy rádi – s požitkem tráví v kinech nebo u televizí hodiny a hodiny ve společnosti svých oblíbenců. A právě takové snímky inspirovaly Tomáše Piláta k hudebně-filmovým Poledním koncertům, které nabízíme v týdnu od 6. do 12. března.

V každém díle se sejdou vždy jeden komponista a jeden skladatel (s výjimkou jediné části, ve které oba tábory zastupují hned dva zástupci). Vedle sebe se tak ocitnou Bedřich Smetana a klavírista Władysław Szpilman; Ludwig van Beethoven a dirigentka Antonia Bricová; Antonín Dvořák a violoncellistka Jacqueline du Pré; Josef Mysliveček a houslista Niccoló Paganini; Giacomo Puccini s Gioacchinem Rossinim a pěvci Carlo Broschi zvaný Farinelli s Emou Destinnovou; Leoš Janáček a klavírista David Helfgott; a Wolfgang Amadeus Mozart a pianistka (i skladatelka) Clara Schumannová.

Některé z filmů, které připomeneme, jsou notoricky známé, jiné neprávem trošku zapadly. Do té první skupiny patří například Amadeus, Pianista, Shine, Hilary a Jackie či Božská Ema; do druhé pak Lev s bílou hřívou, Ve stínu Beethovena, Smlouva s ďáblem nebo Rossini! Rossini!

Čtěte také

Zmíněné a další snímky jsou příležitostí představit umělce z neznámých úhlů, často jejich tvorbu zasazují do kontextu doby, ve které žily a tvořily, a bývají i příležitostí pro herce blýsknout se ve vděčné roli. O tom všem je v rámci Poledních koncertů řeč. Především ale zní hudba, která naše filmové hrdiny proslavila, a to často ze vzácných nahrávek. To se týká například ukázek dirigentského umění Antonii Brico, klavírního mistrovství Władysława Szpilmana, violoncellové virtuozity Jacqueliny du Pré či pěvecké jedinečnosti Emy Destinnové. Vedle těchto zazní i snímky dirigentů Daniela Barenboima, Riccarda Muttiho či Herberta von Karajana, pianisty Davida Helfgotta nebo houslistů Leyly Schayegh a Henryka Szerynga.

Spustit audio

Související