Závěrečný koncert festivalu Concertino Praga 2023 v podání laureátů soutěže

11. říjen 2023

V Rytířském sále zámku v Jindřichově Hradci vystoupili laureáti letošní Dvořákovy rozhlasové soutěže: Margaryta Pochebut (housle), Denis Stefanov (klavír), Fabian Johannes Egger (flétna), Adam Znamirovský (klavír), Duo Comenius (klarinet a klavír), Klavírní trio Florestan a Duo Jaklová-Mráček. Slovem provází Jana Trojanová. Přímý přenos jsme vysílali v pátek 22. září od 19:00.

Concertino Praga – to není „pouze“ věhlasná mezinárodní rozhlasová soutěž, ale také na ni navazující Jihočeský festival. Ten roku 1968 založil skladatel Viktor Kalabis se svou chotí cembalistkou Zuzanou Růžičkovou, kteří jižní Čechy vroucně milovali. Perly tohoto kraje, jež nejúspěšnější účastníci 57. ročníku soutěže obrazili a dodali jim lesku, byly města Český Krumlov, Tábor, Bechyně a na závěr tradičně Jindřichův Hradec.

Michnova známá píseň Nebeští kavalérové aneb Andělské přátelství je znělkou soutěže i festivalu. A celoživotní přátelství snad naváží také letošní účastníci Jihočeského festivalu Concertino Praga, který se vždy na samém sklonku léta vyznačuje velice uvolněnou, vpravdě přátelskou atmosférou.

Čtěte také

V Rytířském sále jindřichohradeckého zámku se letos na jednom pódiu sešli jak finalisté sólové kategorie klavírista Adam Znamirovský (1. místo), flétnista Fabian Johannes Egger (2. místo), houslistka Margaryta Pochebut (3. místo) a klavírista Denis Stefanov (čestné uznání 1. stupně), tak také tři úspěšná seskupení komorní: Duo Comenius (čestné uznání 1. stupně), Trio Florestan (2. místo) a Duo Jaklová-Mráček (3. místo). Klavírní spolupráce se ujal všestranný pianista Stanislav Galin. 

Spustit audio