Porota 1. kola

Představujeme vám porotu prvního kol Concertino Praga 2024.

Jana Brožková, sólohobojistka České filharmonie

Renomovaná hobojistka Jana Brožková vystudovala Pražskou konzervatoř a hudební fakultu AMU. V roce 1983 na sebe upozornila vítězstvím na mezinárodní soutěži Concertino Praga a v roce 1989 získala absolutní vítězství a zvláštní cenu na Europäischen Musikpreis Zürich. Řadu let působila jako sólohobojistka Symfonického orchestru Českého rozhlasu a od roku 2002 je první hobojistkou České filharmonie. Pravidelně vystupuje i jako sólistka nebo členka komorních souborů. S dechovým kvintetem Afflatus Quintet vyhrála prestižní 1. cenu v soutěži ARD Mnichov 1997. Od roku 1999 působí také jako pedagožka na hudební fakultě AMU v Praze.

Lukáš Hurník

Lukáš Hurník vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy, do roku 2016 pracoval jako šéfredaktor Českého rozhlasu Vltava. V letech 2017–2018 byl šéfproducentem hudební tvorby Českého rozhlasu, dnes je šéfredaktorem hudebních stanic Jazz a Český rozhlas D-dur, kterou v roce 2005 založil jako první digitální stanici v ČR. V seznamu jeho děl najdeme hudbu duchovní, orchestrální i muzikálově operní. Jeho skladby nastudovali přední dirigenti, např. Jiří Bělohlávek, Libor Pešek, Marek Štilec, James Judd, Tomáš Netopil, Ondrej Lenárd, Ondřej Kukal, Jan Kučera a další. Průřez Hurníkovou tvorbou vyšel na profilovém kompaktním disku s názvem Fusion Music. V roce 2016 vyšlo další profilové album Compliments ve vydavatelství Arco Diva. Lukáš Hurník se zabývá též hudební popularizací v Českém rozhlase a České televizi. Je spoluautorem učebnic hudební výchovy pro základní a střední školy a popularizační knížky Klasická hudba zvenčí a zevnitř.

Jiří Houdek

Trumpetista Jiří Houdek absolvoval Pražskou konzervatoř a Hudební fakultu Akademie múzických umění. Vzdělání si doplnil na několika mistrovských kurzech u nás i v zahraničí pod vedením věhlasných pedagogů a interpretů. V roce 1995 získal na jubilejním 30. ročníku Mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga nejen vynikající 1. místo mezi našimi mladými interprety, ale i 1. místo v mezinárodní soutěži. Sólisticky vystoupil s řadou tuzemských orchestrů, např. s Pražskou komorní filharmonií, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu nebo Českým národním symfonickým orchestrem. Mezi jeho úspěšné nahrávky patří trubkové koncerty J. N. Hummela a J. Haydna, Vivaldiho barokní dvojkoncert, Bachův Braniborský koncert č. 2 aj. Od roku 1999 zastává post 1. trumpetisty Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Od roku 2008 působí také jako 1. trumpetista Orchestru Národního divadla v Praze. Pravidelně hostuje u Seoul Philharmonic Orchestra a Solistes Européens Luxembourg.

Lukáš Klánský

Lukáš Klánský patří k předním českým klavíristům. Je vyhledávaný jako sólista i komorní hráč. Na klavír začal hrát v pěti letech na Hudební škole hl. m. Prahy, následně vystudoval Pražskou konzervatoř a HAMU. Je laureátem soutěží jako Beethovenův Hradec 2007, International Rotary Piano Competition 2012 a Chopinova soutěž v Darmstadtu 2013. Vystupuje na nejvýznamnějších festivalech v ČR, ale i na mnoha evropských a zámořských pódiích. Jako člen Lobkowicz tria získal se svými kolegy Janem Mráčkem a Ivanem Vokáčem v roce 2014 první cenu a cenu publika na soutěži Johannese Brahmse v Pörtschachu. V roce 2018 získal 2. cenu na Hans von Bülow Weltbewerb v oboru dirigování od klavíru. Této specifické disciplíně se v poslední době intenzivně věnuje. Vystoupil pod taktovkou dirigentů, jako jsou Libor Pešek, Petr Vronský, Marko Ivanovič, Marek Šedivý a další. Nahrává pro společnosti Praga Digitals, Radioservis, Gramola, Naxos ad. Pedagogicky působí na HAMU v Praze a také na Gymnáziu a Hudební škole hl. m. Prahy.

Pavel Kuzmichev

Houslista Pavel Kuzmichev v posledních letech velmi úspěšně vystupuje na významných evropských pódiích jako sólista i komorní hráč. Narodil se v umělecké rodině a houslovou průpravu zahájil v šesti letech v rodném Kyjevě. V letech 1987–1994 studoval hru na housle na Ústřední hudební škole Moskevské konzervatoře. Roku 1994 byl přijat na renomovanou Moskevskou konzervatoř P. I. Čajkovského, kterou absolvoval v roce 1999 jako žák profesora M. Fedotova. Po přestěhování do Rakouska v roce 1999 studoval na Vysoké škole hudby a múzických umění ve Vídni. Je laureátem mnoha mezinárodních soutěží, zejména v Rusku a Rakousku, kde získal například první cenu v soutěži Stefanie-Hohl. Absolvoval mistrovské kurzy u renomovaných pedagogů, jako jsou prof. M. Frischenschlager, prof. D. Schwarzberg a prof. J. Tomasek. Díky úspěšnému studiu získal stipendium Nadace prof. J. Yankeleviče (1992–1994) a Nadace Herberta von Karajana (2003–2004). Od roku 2004 je houslistou Vídeňských filharmoniků.

František Novotný

František Novotný je absolventem brněnské JAMU, houslovou hru studoval rovněž u virtuosů a pedagogů Zakhara Brona a Viktora Treťjakova. Laureátské tituly a zvláštní ocenění obdržel ve více než dvaceti soutěžích. Je nositelem ceny italské rozhlasové a televizní společnosti RAI a medaile Henryka Wieniawského. Disponuje mimořádně širokým repertoárem, koncertuje v Evropě, Japonsku a USA. Je profesorem na JAMU a VŠMU, učí na mistrovských kurzech, působí v porotách mezinárodních soutěží. V roce 2023 mu bylo v Japonsku uděleno významné ocenění Kobushi-Shien Award za špičkové koncertní výkony a dlouholetý umělecký přínos. Finále Allegro assai vivace z Korngoldova Koncertu pro housle a orchestr v jeho podání si zvolili tvůrci mysteriózního seriálu Stranger Things (Netflix) jako soundtrack pro řadu Season 4. K unikátním projektům patří i jeho nejnovější album CON GRAZIA. Kromě CD lze jeho nahrávky najít i ve formátech MP3 a FLAC na YouTube, Spotify, Apple Music a Deezer.

Matthias Schorn

Matthias Schorn je mimořádně všestranný hudebník s neutuchajícím zájmem o vše hudební a tvůrčí. Jeho pozice prvního klarinetisty Vídeňské státní opery a Vídeňských filharmoniků mu nabízí možnost spolupracovat s nejlepšími pěvci, sólisty a dirigenty současnosti. Mezi jeho partnery při interpretaci komorní hudby patří mj. Daniel Hope, Kit Armstrong, Daniel Müller-Schott, Alice Sara Ott, Vilde Frang, Igor Levit či Christoph Eschenbach. Jako sólista vystoupil s renomovanými orchestry (Vídeňští filharmonikové, London Mozart Players, Münchner Kammerorchester aj.) pod vedením dirigentů jako Lorin Maazel, Christian Thielemann, Gustavo Dudamel a mnoho dalších. Je uměleckým ředitelem festivalu Festspielfrühling Rügen 2018, od roku 2006 vyučuje jako profesor na Univerzitě hudby a umění a múzických umění ve Vídni a pořádá mistrovské kurzy po celém světě. Spolupracuje s mnoha umělci napříč žánry, mj. s osobnostmi, jako jsou herci Armin Mueller-Stahl či Peter Simonischek.