Mladí muzikanti se utkali ve finále soutěže Concertino Praga

15. září 2023

Prostorem pražského Anežského kláštera zněla v pátek 15. září od 19:00 komorní hudba v podání mladých hudebníků. Tradiční rozhlasové soutěžní setkání Concertino Praga letos pozvalo komorní soubory a Vltava opět přenášela finálový koncert živě.

15.09.2023

Hrají: Trio Florestan, Duo Comenius, Duo Jaklová-Mráček a Duo Matejča-Schulmeister.
Zazní hudba Dmitrije Šostakoviče, Bohuslava Martinů, Francise Poulenka nebo Josefa Suka.
Moderuje Veronika Jošková Štefanová.

Finále komorní soutěže Concertino Praga bylo do poslední chvíle obestřeno tajemstvím a napětím. Nikdo dlouho netušil, jaké nástroje se sejdou na pódiu ani kdo na ně bude hrát. Centrálním nástrojem letošního finále byl klavír, kolem nějž se v Anežském klášteře postavilo trio, poté byl součástí dua s klarinetem a nakonec se dvakrát spojil s houslemi. Všechna čtyři komorní seskupení se řadí k nadějím naší i světové hudby.

Kristiana Mráčka s Veronikou Jaklovou již zažilo publikum odpoledních koncertů na Bořislavce, Daniel Matejča a Jan Schulmeister patří v posledních letech k nejzvučnějším mladým jménům. Nic z toho jim ale nepřináší žádnou výhodu vedle Dua Comenius či tria Helling–Meipariani–Mandler. Ve finále Concertina Praga musel každý prokázat své kvality na místě a od začátku.

Spustit audio