Concertino Praga 2023: V sólovém finále zvítězil mladý klavírista Adam Znamirovský

15. září 2023

V sobotu 16. září vyvrcholil soutěžní klání 57. ročníku Dvořákovy rozhlasové mezinárodní soutěže pro mladé hudebníky v sólové kategorii ve Dvořákově síni pražského Rudolfina se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, který řídil dirigent a skladatel Jan Kučera. Obě kategorie Concertina Praga 2023 ovládli čeští hudebníci: klavírista Adam Znamirovský a duo Daniel Matejča (housle) – Jan Schulmeister (klavír). Získali jak nejvyšší uznání poroty, tak Cenu publika.

1. místo Adam Znamirovský

Adam Znamirovský se narodil roku 2010, na klavír začal hrát spontánně ve čtyřech letech. Od pěti let studuje na Základní umělecké škole Jižní Město ve třídě MgA. Markéty Cibulkové. Od svých sedmi let vyhrává ceny na různých národních i mezinárodních soutěžích, získal např. první cenu na mezinárodní soutěži Virtuosi per musica di pianoforte, první cenu na mezinárodní soutěži Broumovská klávesa, první cenu a absolutní vítězství v soutěži Città di Minerbio v Itálii a první cenu v soutěži Béla Bartók International Piano Competition Graz v Rakousku. Byl stipendistou MenART ve třídě Ivo Kahánka, se kterým studoval i na Letní hudební akademii v Kroměříži. Několikrát vystoupil na festivalech Pražské jaro a Smetanova Litomyšl. Adama podporuje nadační fond Milénium pro nejmladší české umělce.

Závěrečný soutěžní večer se nesl převážně v mollovém tónorodu: V neoklasickém koncertu Jacquese Iberta, jehož základní tóninou je f moll, se představí německý flétnista Fabian Johannes Egger.

Mladá ukrajinská virtuoska Margaryta Pochebut vsadila na Houslový koncert č. 2 d moll Maxe Brucha. Rovněž ukrajinský rodák, v Česku ovšem od malička žijící Denis Stefanov zvolil Klavírní koncert č. 1 g moll Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Český klavírista Adam Znamirovský sáhl po populárním koncertu a moll norského romantika Edvarda Hagerupa Griega.

Hrají Fabian Johannes Egger (flétna), Margaryta Pochebut (housle), Denis Stefanov (klavír) a Adam Znamirovský (klavír).

Symfonický orchestr Českého rozhlasu řídí Jan Kučera.

Na programu: Jacques Ibert: Koncert pro flétnu a orchestr. - Max Bruch: Houslový koncert č. 2 d moll. - Felix Mendelssohn-Bartholdy: Klavírní koncert č. 1 g moll. - Edvard Grieg: Klavírní koncert a moll.

Slovem provází František Šedivý. V přestávce: O Concertinu, soutěžení v hudbě nebo Klementu Slavickém. S klavíristou a porotcem Martinem Kasíkem hovoří Zdeněk Havlíček.

Související